Media Gallery

Baklawa

Product Code: 1004
Price: $0.00
Qty:        

Ingredients

  • Sugar: 50 grams
  • Honey: 2 teaspoons
  • Flour: 250 grams
  • Kausar Banaspati
  • Almonds: 100 grams (chopped)
  • Walnut 100 grams (chopped)
  • Eggs:2

Procedure

Mix together flour, sugar and eggs to make dough. Keep this aside for 20 minutes to set. Now flatten it with a rolling pin to make a roti. Layer Kausar Banaspati on top and fold the sides; putting each side on the other. Flatten it again and put a layer of Kausar Banaspati. Fold sides again. Keep doing this for 5 to 6 times so that the roti has layers in it. Refrigerate for 3 minutes and repeat folding and layering process 2 times. Flatten it with a rolling pin, layer with honey and dry fruits (almonds, walnut) and fold it again so that dry fruit is set in the flour. Coat a baking try with Kausar Banaspati and put this uncooked baklawa on it. Bake this for 30 minutes in a preheated oven of 200 C. Once baked, cut into the required shapes and size. Decorate and garnish it with honey and dry fruit.

اجزاء

  • چینی:50گرام
  • شہد:2کھانے کے چمچ
  • میدہ:250گرام
  • کوثر بناسپتی:250گرام
  • بادام:100گرام(چوپڈ)
  • اخروٹ:100گرام(چوپڈ)
  • انڈے:2عدد

ترکیب

میدے میں انڈے اور چینی اچھی طرح مِکس کر کے بیس منٹ کے لیے رکھ دیں۔, اب اس کی ایک روٹی بیل لیں۔, اس پر کوثر بناسپتی لگا کر روٹی کو ایک طرف سے اُٹھا کر دُہرا کرکے پھر کوثر بناسپتی لگائیں اور پلٹ دیں۔, اس کو دوبارہ روٹی کی طرح بیلیں اور کوثر بناسپتی لگا کر اُلٹائیں۔, یہ عمل پانچ سے چھ مرتبہ دہرائیں اور پھر تیس منٹ کے لیے ریفریجریٹر میں رکھ دیں۔, پھر دوبارہ روٹی کی طرح بیل کر اس پر کوثر بناسپتی لگائیں اور پلٹ دیں , تاکہ آٹے کے کئی پرت بن جائیں۔, دو مرتبہ یہ عمل دُہرانے کے بعد روٹی بیل کر اس پر خشک میوہ اور شہد پھیلا کر روٹی کو ایک طرف سے اُٹھا کر دُہرا کر لیں تاکہ روٹی کے اندر یہ اجزاء محفوظ ہو سکیں۔, اب بیکنگ ٹرے میں کوثر بناسپتی لگائیں اور پہلے سے گرم اوون میں 200oC پر آدھے گھنٹے کے لیے بیک کرلیں۔, اس کے ٹکڑے کاٹ کر شہد اور ڈرائی فروٹ سے سجا کر پیش کریں۔

Disclaimer: Kausar doesn’t have any liability for any resemblance of any food shot or recipe as these are being provided by Chef's Special Magazine.