Media Gallery

Firni Falooda

Product Code: 1005
Price: $0.00
Qty:        

Ingredients

  • Rice Flour: ½ cup
  • Milk: 750 ml
  • Kausar Banaspati: 1 teaspoon
  • Sugar: ½ cup
  • Green Cardamom (elaichi) powder: 1 teaspoon
  • Falooda Noodles: ½ packet (boiled)
  • Almonds: 2 tablespoons (grated)
  • For syrup:
  • Poppy seeds (Khashkhaas): 1 tablespoon
  • Sugar: 1 tablespoon
  • Water: ½ cup
  • Food color: red and green (one pinch each)
  • Khewra Essence: a few drops

Procedure

Boil together elaichi powder and milk. Add rice flour and Kausar Banaspati to the boiling milk and cook till it thickens. Mix sugar with milk mixture and remove this firni from flame. For syrup, mix together all ingredients and cook. Pour this syrup in two separate bowls. Add food color (green and red) in each bowl. Put boiled falooda noodles in each bowl so that falooda noodles are colored in red and green. In a serving dish, layer green falooda noodles, firni, red falooda noodles and keep layering till the dish has been filled. Garnish it with almonds.

اجزاء

  • چاول(آٹا):½کپ
  • دودھ:3پاؤ
  • کوثربناسپتی: 1چائے کا چمچ
  • چینی:½ کپ
  • سبزالائچی پاؤڈر:1چائے کا چمچ
  • فالودہ نوڈلز:½پیکٹ(اُبال کر نرم کرلیں)
  • بادام(کٹے ہوئے) 2کھانے کے چمچ
  • سیرپ کے لیے
  • خشخاش: 1کھانے کا چمچ
  • چینی:1کھانے کا چمچ
  • پانی:½کپ
  • فوڈ کلر(سرخ، سبز):1,1چٹکی
  • کیوڑا ایسنس:چندقطرے

ترکیب

دودھ میں الائچی پاؤڈر ڈال کر اُبالیں۔, اُبال آنے پر چاولوں کا آٹا اور کوثربناسپتی شامل کرکے اتنا پکائیں کہ فرنی گاڑھی ہو جائے۔, پھر چینی شامل کرکے مکس کریں اور چولھے سے اُتارلیں۔, سیرپ کے تمام اجزاء پکا کر تیار کرلیں۔, سیرپ کو دو حصوں میں تقسیم کرکے آدھے سیرپ میں سبز اور آدھے میں سرخ , کلر مکس کرلیں پھر دونوں میں آدھی آدھی نوڈلز ڈال دیں۔, سروِنگ گلاس میں پہلے فرنی پھرسرخ نوڈلز پھر فرنی اور سبزنوڈلز کی لیئر لگائیں۔, گلاس فل ہونے تک لیئرنگ دہرائیں۔, بادام سے سجا کر سرو کریں۔

Disclaimer: Kausar doesn’t have any liability for any resemblance of any food shot or recipe as these are being provided by Chef's Special Magazine.