Media Gallery

Gajrela

Product Code: 1005
Price: $0.00
Qty:        

Ingredients

  • Carrots: 2 kg (grated)
  • Rice: 250 grams
  • Milk: 5 kg
  • Almonds: 125 grams (peeled)
  • Khoya (thickened milk): 125 grams
  • Elaichi: 4
  • Raisins: 1 teaspoon
  • Sugar as per requirement
  • Pistachio: 1 tablespoon
  • Kausar Banaspati: 1 tablespoon

Procedure

Soak rice for 30 minutes. Add rice and Kausar Banaspati to boiling milk. Once rice has been cooked, add carrots to it. Put raisin and elaichi in this mixture. Keep stirring it frequently, so that it does not stick to the bottom of the pot. When carrots become soft and milk dries out, add sugar and half of the almonds. Cook it on low flame and keep stirring. Once it is ready, garnish it with almonds and pistachio.

اجزاء

  • گاجریں:2کلو (کدوکش کرلیں)
  • دودھ:5کلو
  • چاول:1پاؤ
  • بادام کی گریاں:½پاؤ
  • کھویا:½پاؤ
  • چھوٹی الائچی:4عدد
  • کشمش:1کھانے کا چمچ
  • چینی:حسب ِ ذائقہ
  • پستا(چوپڈ) : 1کھانے کا چمچ
  • کوثر بناسپتی:1کھانے کا چمچ

ترکیب

چاول ½ گھنٹے کے لیے بھگو دیں۔, دودھ گرم کریں۔ اُبال آنے پر چاول اور کوثر بناسپتی ڈال کر پکائیں۔, چاول گل جائیں تو گاجریں شامل کر دیں۔, پھر کشمش اور الائچی ڈال کر ہلکی آنچ پر پکنے دیں اور چمچ مسلسل ہلائیں تاکہ نیچے نہ لگے۔, جب گاجریں خوب گل جائیں اور دودھ قدرے خشک ہو جائے تو چینی اورآدھے بادام ڈال کر مزید پکائیں۔, تیار ہونے پربقیہ بادام اور پستے سے سجا کر پیش کریں۔

Disclaimer: Kausar doesn’t have any liability for any resemblance of any food shot or recipe as these are being provided by Chef's Special Magazine.