Shop NowMedia Gallery

Layered Biryani

Product Code: 1005
Price: $0.00
Qty:        

Ingredients

  • Rice: 750 grams (boil rice till almost cooked)
  • Chicken: 1 kg
  • Potatoes: ½ kg (cut)
  • Tomatoes: 2 (cut into rings)
  • Lemon: 2 (cut into rings)
  • Tomatoes: 3 (chopped)
  • Onions: 5 (chopped)
  • Turmeric: 1 teaspoon
  • Red chili powder: ½ teaspoon
  • Roasted cumin powder: ½ teaspoon
  • Ground black pepper: ¼ teaspoon
  • Cardamom powder: ¼ teaspoon
  • Cinnamon powder: ¼ teaspoon
  • Garlic ginger paste: 1 teaspoon
  • Yogurt: 250 grams
  • Salt: to taste
  • Kausar Canola Oil: as required
  • Mint: ½ bunch (chopped)
  • For garnishing (baghaar)
  • Onion: 1 (cut)
  • Cardamom: 3
  • Cloves: 3
  • Cinnamon: 1 (1 inch piece)
  • Ginger powder: ½ teaspoon
  • Saffron: a pinch

Procedure

Fry onions, ginger and garlic paste in Kausar Canola Oil. Now put black pepper, turmeric, red chili, cumin powder, salt and chopped tomatoes and fry for 5 minutes. Add yogurt, mint, cardamom powder and cinnamon and cover the lid. Let it cook on low flame Once the tomatoes have been cooked and the gravy has thickened, add chicken and cook on low flame. When chicken is tender, take it off the heat In another pan, take Kausar Canola Oil and fry onions, saffrom, cardamom, cinnamon, clove and ginger powder. Take a big pan, layer the bottom with rice and then chicken. Put tomato and lemon rings. Layer it with fried potatoes and garnish (baggaar) mixture. Repeat the process for a second layer. Put the lid on and put on very low flame (dum) Serve hot once ready

اجزاء

  • چاول : 750گرام(1کنی رکھ کر ابال لیں)
  • چکن : 1کلو
  • آلو : ½کلو( کاٹ کر فرائی کر لیں)
  • ٹماٹر : 2عدد(رنگز کاٹ لیں)
  • لیموں : 2عدد(رنگز کاٹ لیں)
  • ٹماٹر : 3عدد(چوپڈ)
  • پیاز : 5عدد(چوپڈ)
  • ہلدی : 1چائے کا چمچ
  • سرخ مرچ پاؤڈر : 1½چائے کا چمچ
  • بھنا زیرہ پاؤڈر : ½چائے کا چمچ
  • کٹی کالی مرچ : ¼چائے کا چمچ
  • سبزالائچی پاؤڈر : ¼چائے کا چمچ
  • دار چینی پاؤڈر : ¼چائے کا چمچ
  • ادرک لہسن پیسٹ : 1کھانے کا چمچ
  • دہی : 250گرام
  • پودینہ : ½گٹھی(چوپڈ)
  • نمک : حسب ِ ذائقہ
  • کوثر کینولا آئل : حسب ِ ضرورت بگھار کے لیے
  • پیاز : 1عدد(کاٹ لیں)
  • سبز الائچی : 3عدد
  • لونگ : 3عدد
  • دار چینی : 1انچ کا ٹکڑا
  • ادرک پاؤڈر : ½چائے کا چمچ
  • زعفران : چٹکی بھر

ترکیب

کوثر کینولا آئل میں پیاز، ادرک اور لہسن پیسٹ کو ہلکا فرائی کریں۔, پھر کالی مرچ، ہلدی، سرخ مرچ، زیرہ پاؤڈر، نمک اور چوپڈ ٹماٹر ڈال کر 5منٹ فرائی کریں۔, اب دہی، پودینہ، الائچی پاؤڈر اور دار چینی شامل کرکے ڈھک دیں اور ہلکی آنچ پر پکنے دیں۔, ٹماٹر گل جائیں اور گریوی گاڑھی ہو جائے تو چکن شامل کرکے ہلکی آنچ پر پکائیں۔ چکن گل جائے تو چولھے سے اتار لیں۔, بگھار کے لیے دوسرے پین میں تھوڑا سا کوثر کینولا آئل گرم کرکے پیاز فرائی کریں پھر زعفران، سبز الائچی، دار چینی، لونگ اور ادرک پاؤڈر شامل کرکے فرائی کر لیں۔, ایک بڑے پین میں چاولوں کی تہ لگا کر چکن کی تہ لگائیں۔, پھر ٹماٹر اور لیموں کے رنگز کی تہ لگائیں۔, آخر میں بگھار اور فرائی کیے گئے آلو ڈال دیں۔, اسی طرح دوسری تہ لگا کر دم لگا دیں۔, تیار ہونے پر گرم گرم سرو کریں۔,

Disclaimer: Kausar doesn’t have any liability for any resemblance of any food shot or recipe as these are being provided by Chef's Special Magazine.