Shop NowMedia Gallery

Mutton Cheese Biryani

Product Code: 1005
Price: $0.00
Qty:        

Ingredients

  • Mutton: 1 kg
  • Rice: 1 kg (half boiled)
  • Onions: 2 (cut into rings)
  • Cardamom: 6 (grounded)
  • Cloves: 8
  • Yogurt: 1 cup
  • Cottage cheese: 100 gram (grated)
  • Green chilies: 1 tablespoon (chopped)
  • Fresh coriander: 1 tablespoon (chopped)
  • Ginger paste: 1 tablespoon
  • Garlic paste: 1 tablespoon
  • Zarda color: a pinch (mix with water)
  • Ginger: 1 inch piece (Julien)
  • Kausar Canola Oil: as per requirement

Procedure

Marinate mutton in yogurt, ginger garlic paste, cardamom (grated) for 2 hours Fry onions in Kausar Canola Oil. Take them out and using the same oil, fry meat on low heat from both sides. Add water to it. Once the meat tenderizes, cook it properly Now add cottage cheese, green chilies and fresh coriander. Cook it for a few minutes and take it off the heat Brush Kausar Canola Oil in a pan and put in a layer of rice. Top it with the meat, fried onions, cloves and ginger. Repeat process. In the end, put in a layer of rice. Sprinkle zarda color and put on the lid. Cook on low heat (dum) Serve hot when ready

اجزاء

  • مٹن : 1کلو
  • چاول : 1کلو(1کنی رکھ کر اُبال لیں)
  • پیاز : 2عدد(رِنگز کاٹ لیں)
  • چھوٹی الائچی : 6عدد(پیس لیں)
  • لونگ : 8عدد
  • دہی : 1کپ
  • پنیر : 100گرام(کش کر لیں)
  • ہری مرچ(چوپڈ) : 1کھانے کا چمچ
  • ہرا دھنیا(چوپڈ) : 1کھانے کا چمچ
  • لہسن پیسٹ : 1کھانے کا چمچ
  • ادرک پیسٹ : 1کھانے کا چمچ
  • زردہ رنگ : 1چٹکی(تھوڑے سے پانی میں گھول لیں)
  • ادرک : 1انچ ٹکڑا(جولین )
  • کوثر کینولا آئل : حسب ِ ضرورت

ترکیب

دہی میں ادرک، لہسن پیسٹ اور الائچی پاؤڈر مکس کریں اور گوشت پر لگا کر دو گھنٹے کے لیے رکھ دیں۔, گرم کوثر کینولا آئل میں پیاز فرائی کرکے نکال لیں۔, اسی آئل میں گوشت کو ہلکی آنچ پر فرائی کرکے پانی شامل کر لیں۔, گوشت گل جائے تو اچھی طرح بھون لیں۔, اب اس میں پنیر، ہری مرچ اور ہرا دھنیا شامل کرکے چند منٹ, پکائیں اور چولھے سے اُتار لیں۔, پین میں کوثر کینولا آئل لگا کر چاول کی تہ لگاکر اس پر گوشت بچھا دیں, پھر تلی ہوئی پیاز، لونگ اور ادرک کی تہ لگائیں اور یہی عمل دہرائیں۔, آخر میں چاول کی تہ لگاکر زردہ رنگ چھڑکیں اور دم لگا دیں۔, تیار ہونے پر گرم گرم سرو کریں۔,

Disclaimer: Kausar doesn’t have any liability for any resemblance of any food shot or recipe as these are being provided by Chef's Special Magazine.