Media Gallery

Aalo Ki Kachori

Product Code: 1005
Price: $0.00
Qty:        

Ingredients

  • for Kachori Flour
  • Wheat flour: ½ kg
  • Salt: to taste
  • Baking powder: 1 teaspoon
  • Jaggery (gur ka sheera): 2 tablespoon
  • Ajwain: a little bit
  • Kausar Canola Oil: as per requirement
  • Water: as per requirement
  • For potato stuffing
  • Potato: ½ kg
  • Red chili (ground): 1 tablespoon
  • Black pepper (ground): 1 teaspoon
  • Rye seeds (ground): 1 teaspoon
  • Cumin seeds(Zeera): 1 teaspoon
  • Salt: to taste
  • Mint: ½ bunch (cut finely)
  • Coriander powder (Dhaniya):  1 bunch (cut finely)
  • Green chili: 4 (chopped finely)

Procedure

Sift flour, add salt, baking powder, jiggery and ajwain and mix well with hands.Knead soft dough with water. Cover and keep aside for some time so that it becomes khameeri (yeast) Boil potatoes, peel and break in small pieces. Add red chili powder, black pepper, rye, cumin, salt, mint, coriander and green chilies. Mix well. Make lemon sized balls from dough. Place one ball on your palm, flatten with fingers. Gently press the center of the kachori with your thumb, add potato filling and seal the ends in shape of a Kachori. Make all kachoris in this fashion. Heat Kausar Canola Oil in pot for deep frying. Deep fry kachoris on medium flame using a steel spoon. Turn while frying till they turn brown on both sides. Placekachoris on napkin on a plate so that excess oil has been drained. Fry all kachoris. Serve hot kachoris with yogurt raita or green chili condiment.

اجزاء

  • آٹا : ½ کلو
  • میٹھاسوڈا : 1 چائے کاچمچ
  • گڑکاشیرا : 2 کھانے کے چمچ
  • اجوائن : تھوڑی سی
  • نمک : حسب ِذائقہ
  • کوثرکینولاآئل : حسب ِ ضرورت
  • پانی : حسب ِ ضرورت
  • آلو : ½ کلو
  • لال مرچ (پسی ہوئی) : 1کھانے کاچمچ
  • کالی مرچ (پسی ہوئی) : 1 چائے کاچمچ
  • رائی (پسی ہوئی) : 1 چائے کاچمچ
  • سفیدزیرہ(بھنااورپساہوا) : 1 چائے کاچمچ
  • نمک : حسب ِ ضرورت
  • پودینہ : ½گٹھی (باریک کٹاہوا)
  • ہرادھنیا : 1 گٹھی (باریک کٹاہوا)
  • ہری مرچ : 4 عدد(باریک کٹی ہوئی)

ترکیب

ایک کھلے برتن میں آٹاچھان لیں، اس میں نمک، میٹھاسوڈا، گڑکاشیرا، اجوائن اچھی طرح ملائیں، آہستہ آہستہ پانی ڈال کرآٹاگوندھ لیں۔ آٹاگوندھ کرتھوڑی دیرکے لیے رکھ دیں تاکہ خمیرہوجائے۔ آلواُبال کرچھیل لیں اورکانٹے کی مددسے بھرتہ بنالیں۔ آلوکے بھرتے میں لال مرچ، کالی مرچ، رائی، سفیدزیرہ، نمک، پودینہ، ہرادھنیا، ہری مرچ ملادیں۔ آٹے کاپیرالے کرپوری بیل لیں اوردرمیان میں آلوکابھرتہ رکھ کرچاروں طرف سے اٹھاکربندکرکے ہاتھ پردباکرکچوری بنالیں۔ کوثرکینولاآئل گرم کریں اورہلکی آنچ پرکچوری تلیں، اسٹیل کے چمچے سے پلٹتے رہیں۔ کچوری گولڈن براؤن ہوجائے تونکال کرکسی اخبارپررکھ دیں تاکہ چکنائی جذب ہوجائے۔ دہی کارائتہ، املی یاہری مرچ کی چٹنی کے ساتھ گرم گرم پیش کریں۔

Disclaimer: Kausar doesn’t have any liability for any resemblance of any food shot or recipe as these are being provided by Chef's Special Magazine.